Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zelf thuis een massage geven

Ben je op zoek naar informatie om thuis zelf een massage te kunnen geven? Ik vertel je er alles over in dit blog.

Wat gebeurt er tijdens een massage? Massage heeft veel voordelen zowel fysiek als mentaal. Naast dat een massage prettig is en lekker kan ontspannen, heeft een massage nog veel meer positieve effecten. Wil jij thuis gaan masseren?  Een goede reden dus om eens een massage te geven aan jouw familie, gezin, geliefde, vriend of vriendin.

Een massage stimuleert de doorbloeding van het lichaam. Doorbloeding is onder andere nodig voor het afvoeren van afvalstoffen. Door het masseren wordt de huid rood en warm. Hierdoor merk je dat de doorbloeding toeneemt. Afvalstoffen kunnen hierdoor sneller het lichaam verlaten en spieren zullen minder vermoeid voelen. Dit is de reden dat er altijd wordt geadviseerd veel water te drinken na het masseren.

Afvalstoffen kunnen het lichaam makkelijker verlaten.

Doorbloeding zorgt er voor dat voedingsstoffen en zuurstof naar de weefsels komen. Doordat de doorbloeding bij een massage verbetert, zal de aanvoer ook makkelijker gaan. Dit heeft als gevolg dat de spieren na het masseren losser voelen. De afvalstoffen zijn uit de spieren afgevoerd en ze hebben zich gevuld met zuurstof en voedingsstoffen.

Bij masseren denk je aan ontspanning. Logisch, want een goede massage zorgt voor ontspanning. Ontspanning is erg belangrijk in onze drukke maatschappij. Regelmatig een moment van rust en ontspanning zorgt ervoor dat je beter in je vel zit, je immuunsysteem beter werkt, je beter in balans bent en beter slaapt. Genoeg redenen dus om je regelmatig te laten masseren. De ontspanning bij het masseren heeft verschillende redenen. Ten eerste is even een momentje ‘uit’ staan in deze maatschappij met veel prikkels, drukte en veel moeten. Over het algemeen staan mensen de hele dag ‘aan’. Masseren kan ervoor zorgen dat je je even écht kan ontspannen en tot rust kan komen. Op dat moment hoef je even niets. Ontspanning komt ook door eerdergenoemde verbeterde doorbloeding. Het lichaam wordt warm, de afvalstoffen worden afgevoerd en de spieren kunnen zich daardoor ontspannen.

Masseren zorgt ook voor pijnvermindering. Spierknopen (triggerpoints) kunnen verschillende klachten geven. Pijn en stijfheid zijn hier de belangrijkste van. Pijnvermindering door massage krijg je onder andere doordat de triggerpoints verminderen. Deze spierknopen zijn lokale verhardingen in de spier waar weinig doorbloeding is. Door juist op die plekken te masseren wordt de spier zachter en zal er pijnvermindering plaatsvinden. Een spier met triggerpoints zal minder goed kunnen rekken, er zit minder beweging in. Door deze spierknopen losser te maken zal de spier minder stijf aanvoelen en wordt bewegen weer gemakkelijker. 

Het is belangrijk dat als je thuis gaat masseren, je bekend bent met een aantal technieken. De basis, want je hoeft geen professionele masseur te zijn om thuis een massage te kunnen geven. Onderstaand vind je een aantal technieken die jij kan gebruiken als je gaat masseren en er zelf geen opleiding voor gevolgd hebt. Natuurlijk is dit niet hetzelfde als je eens laten masseren door een professionele en ervaren masseur, maar het is ook prettig om het thuis eens uit te proberen. Met deze technieken kom je een heel eind als je net start met masseren.

Tip: Wanneer je gebruik maakt van deze technieken, vraag om feedback van degene die je masseert. Op die manier weet je na een aantal massages precies wat hij of zij wel en niet prettig vindt! 

Gebruik een goede massageolie

Tijdens het masseren is het belangrijk te kiezen voor een fijne massageolie. Ook bij jouw thuis-massage kies je uiteraard voor een natuurlijke massageolie. Dit zorgt ervoor dat de huid tijdens het masseren goed verzorgd wordt. Ook is een natuurlijke massageolie veel vriendelijker voor de huid dan een massageolie met synthetische stoffen en verminder je zo de kans op huidirritatie. Er zijn diverse goede oliën te krijgen.

Kuiten masseren

Begin jouw thuis-massage bij de kuiten. Bij een algemene ontspanningsmassage worden de kuiten altijd gemasseerd. Start altijd rustig, met zachte, lichte strijkingen van beneden naar boven. Dit geeft degene die jij masseert de kans te wennen aan je handen en zo kan je gelijk goed de olie verdelen. Bij elk nieuw lichaamsdeel begin je op deze manier, rustig en met zachte druk.

De technieken voor het masseren van de kuiten zijn vrij eenvoudig. De kuitspieren lopen vanaf de hak tot in de knieholte. De bovenste spierlaag van de kuiten bestaat uit twee grote spierkoppen die naast elkaar liggen. Hierdoor is het prettig om technieken te gebruiken die je met beide handen tegelijk kan uitvoeren op één kuit. De linkerhand voor de linker spierkop en de rechterhand voor de rechter spierkop.

Je start de kuitmassage altijd onderaan, bij de hak en je werkt naar boven toe. Plaats je linkerhand aan de linkerzijde van de hak en de rechterhand aan de rechterzijde van de hak. Vervolgens start je met het geven van lichte druk en beweeg je deze druk omhoog richting de knieholte. Een prettige techniek om de kuiten te masseren is om tijdens het masseren van de hak naar de knieholte, de beide duimen in het midden van de kuiten te plaatsen en de vingers wat meer aan de voorkant van het onderbeen te plaatsen. Je ene hand omvat hiermee de ene spierkop en je andere hand de andere spierkop. Masseer door tot in de knieholte, maar wees op die plek wel voorzichtig en laat je druk wat afnemen. De knieholte is vaak een gevoelige plek.

Voeten masseren

Een voetmassage kan zeer ontspannend werken. Zorg dat de druk die je op de voetzool zet niet te hard, maar zeker ook niet te zacht is. De kans is groot dat het anders aanvoelt als kietelen. Een goede techniek om de onderzijde van de voeten te masseren is om rondjes te draaien met je duim onder de voetzool. Zet voldoende druk en draai zowel linksom als rechtsom. Masseer de bovenzijde van de voet door van de enkel richting de tenen te masseren. Deze druk moet wat lager zijn dan de druk die je op de voetzool zet. Sluit je voetmassage af met de tenen. Pak de tenen één voor één vast en draai ze zachtjes rond. Zet nog wat druk op de onderzijde van de tenen en je voetmassage is compleet.

Nek masseren

De nek heeft speciale aandacht nodig. Samen met de schouders is dit een gebied wat vaak gevoelig is, met name bij mensen die veel stress ervaren of die veel zittend werk verrichten. Het is dus goed om hier bij elke thuis-massage aandacht aan te besteden. Tegelijkertijd is de nek een behoorlijk delicaat gebied. Doe hier voorzichtig mee als je niet ervaren bent en geef weinig druk tijdens de technieken als je de nek gaat masseren.

Eén van de basis-technieken bij het masseren van de nek is om van boven naar beneden te werken. Je begint dus bij het hoofd en je eindigt bij de schouders. Start ook dit gebied weer met lichte strijkbewegingen. Gebruik je linkerhand om de linkerzijde van de nek te masseren en je rechterhand voor de rechterzijde van de nek.

Gezicht en hoofdmassage

Wil je een extra uitgebreide thuis-massage geven? Probeer eens een hoofd- en gezichtsmassage! Laat je ‘cliënt’ zich omdraaien van buiklig naar ruglig. Het is het makkelijkst als je er zelf bij kan zitten, dus pak een krukje of een stoel. Dek degene af met een dekentje of handdoeken en start je hoofd- en gezichtsmassage.

Om het gezicht te masseren gebruik je zachte technieken. Start bij de kin en beweeg de handen rustig en zacht langs de kaaklijn omhoog. Herhaal dit een paar keer. Vervolgens ga je naar de neusbrug, het punt in het midden tussen de wenkbrauwen. Beweeg je vingers over de wenkbrauwen richting de slapen. Eén richting op. Herhaal ook dit weer een paar keer. Vervolgens maak je zachte ronddraaiende bewegingen met je vingers op beide slapen. Het kan zijn dat degene die je masseert dit niet als prettig ervaart en druk op zijn of haar hoofd krijgt. Doe dan één kant tegelijk. 

Vervolgens ga je het hoofd masseren. Zorg bij mensen met lang haar dat ze geen staart in hebben. Zet je vingers van beide handen op het hoofd. Draai kleine rustige rondjes met de handen. Verplaats je handen iets en herhaal dit nogmaals. Zorg dat je op deze manier het gehele hoofd masseert. Vergeet de achterkant van het hoofd niet.

Tips:

Creëer een ontspannen sfeer

Een massage staat voor ontspanning. De sfeer is hierin heel belangrijk. Zorg dus dat je als masseur zelf ook ontspannen bent en voor de thuis-massage echt de tijd neemt. Geef geen massage als je haast hebt of als je er eigenlijk geen zin in hebt. Degene die de massage krijgt, merkt dit altijd en dat komt de ontspannen sfeer niet ten goede. Je kan ervoor kiezen zachtjes rustige muziek op te zetten op een bluetooth speaker om een nog fijnere sfeer te creëren. Er zijn talloze afspeellijsten met massagemuziek op streamingdiensten. Je kunt daarnaast ook nog gebruik maken van een essentiële olie diffuser of wierrook voor ultieme ontspanning. Zorg voor gedimd licht, eventueel met (geur)kaarsen.

Zorg voor de juiste temperatuur

Als je gemasseerd wordt, lig je over het algemeen zonder kleren aan. Als de temperatuur te laag is in de ruimte waar je gaat masseren, krijgt degene die gemasseerd wordt het koud en is ontspannen moeilijk. Zorg dus dat de ruimte waar je gaat masseren lekker warm is. Tijdens de massage is het prettig als je de gedeelten van het lichaam die je op dat moment niet masseert, afdekt met de handdoeken, badlaken. Dit zorgt er voor dat de persoon die je masseert het warm blijft houden.

Voor extra comfort en een luxe gevoel kan je de handdoeken en de massageolie verwarmen. Dit kan je doen door ze op de verwarming te leggen.

massage inleiden

Het is belangrijk om de massage in te leiden. Zorg voor een rustig muziekje, laat iemand plaatsnemen liggend op zijn buik en zorg dat je hem of haar afdekt met een badlaken, handdoeken. Vervolgens is het prettig om diegene te laten wennen aan jouw handen. Zorg dat je handen warm en schoon zijn.

Om de massage in te leiden, leg je vervolgens jouw handen met een klein beetje druk op de onderbenen van degene die je masseert. Dit kan over de handdoek heen. Houdt de druk even vast en verplaats je handen door ze op te tillen en een klein stukje verder op de benen weer neer te leggen met een lichte druk. Ga op deze manier de hele benen af, de rug, de schouders en de armen. Door op deze manier je massage in te leiden, zorg je ervoor dat iemand al wat ontspant en in ‘zijn lijf komt’.

Sluit de massage af

Het is fijn om bewust de massage af te sluiten. Laat degene die je hebt gemasseerd even bijkomen. Dek hem of haar geheel toe met een badlaken,handdoeken of een dekentje en verlaat zelf even de ruimte. Hierdoor geef je de mogelijkheid aan je ‘cliënt’ om in stilte even bij te komen van de massage. Haal een glas water of een kopje thee voor degene die je gemasseerd hebt zodat de afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden. Adviseer ook om die dag veel water te drinken.

Zorg ook dat je zelf de massage bewust afsluit. Je kan zelf ook erg ontspannen raken van het geven van een massage. Was na de massage je handen, adem een paar keer diep in en uit en kom zelf ook even bij.

Op mijn producten pagina kan je diverse home en body producten aanschaffen voor tijdens julle thuis-massage.

Ik hoop dat jullie veel plezier beleven aan de thuis-massages.

Meer
posts